Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanabilir?
Bir dişe kanal tedavisi yapılması gerektiği nasıl anlaşılır?
Kanal tedavisinin yapılışı
Kanal tedavisi boyunca dikkat edilecekler
Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında ağrı
Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez.Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflamatuar ilaç kullanmakta sakınca yoktur.
Dişte oluşan iltihap sonucu dişin çekilmesi gerekliliği
Günümüzde kanal tedavisinde kullanılan maddeler ve teknikler sayesinde kök ucundaki apselerin büyük çoğunluğu tedavi edilebilmektedir ve böylece dişin çekilmesine gerek kalmamaktadır.Çekim; kontrol altına alınamayan enfeksiyon durumlarında veya diş ve çene ilişkisinin ileri derecede bozulduğu durumlarda başvurulan bir tedavi seçeneğidir.
Diş enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı
Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda antibiyotik verilebilir.
Kanal dolgusu ve dolgu
Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kron kısmının harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile restore edilmesidir.
Kanal tedavisi gören dişlerin kırılganlığı
Kanal tedavisi sonucu diş canlılığını kaybettiği için daha kırılgan bir hale gelir. Kanal tedavisi gören dişlerde çok fazla madde kaybı olduğu ve daha kırılgan hale geldikleri için tedavi sonrası kaplama veya inley onley tarzı porselen dolgular tercih edilebilir.
Kanal tedavisi yenilenmesi
Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, sponton ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.
Kliniğimizden randevu ve bilgi almak için aşağıdaki iletişim numarasını kullanabilir yada kliniğimize gelebilirsiniz.
0224 223 15 97
FSM Bulvarı No:58 Kat:6 Daire:11 BURSA/Nilüfer
© 2018 | Ünlü Diş Klinigi | Tüm Hakları Saklıdır | Powered by Crayon